HONEYWELL

6000 m2 Katowice

PROJEKT: 2019-20

REALIZACJA: 2020

ZDJĘCIA: PION STUDIO

 

Projektując biuro Honeywell chcieliśmy nawiązać do miejsca w którym powstaje. Katowice były od zawsze miastem przemysłowym, w bezpośrednim sąsiedztwie biura znajduje się wieża szybu kopalni. W projekcie jest dużo elementów ze stali które tworzą siatki i kratownice nawiązujące do struktury budynków fabrycznych i przemysłowych. Utylitarny charakter przestrzeni podkreślają materiały wykończeniowe takie jak beton, drewno i stal.

Honeywell jest firmą która miała i ma duży wpływ na rozwój przemysłu i nowych technologii na świecie. Wybór Katowic na siedzibę biura jest podyktowany obecnością na miejscu utalentowanych inżynierów wychowanych w kulturze miasta stworzonego i zdefiniowanego przez przemysł i technologię.

Układ funkcjonalny biura był projektowany tak, aby był jak najbardziej modułowy, efektywny i z tej perspektywy przypomina on maszynę. Z każdego miejsca pracy jest blisko do punku druku, coffee pointu, toalety czy sali konferencyjnych.  Pracownik, zajmując jakiekolwiek z nieprzypisanych miejsc pracy, intuicyjnie wie gdzie znajdują się interesujące go funkcje biura.

Trzony budynku mieszczące windy, schody oraz toalety, zostały zamknięte klatką ze stali wypełnionej betonem drewnem i szkłem. Nadaje to przestrzeni charakterystyczny rytm i powtarzalność detali.