L’Oréal House Warsaw

6000 m2 Browary Warszawskie

PROJEKT: 2018 r.

REALIZACJA: 2019 r.

FOT. PION STUDIO

Recepcja nowego biura L'Oréal została zaprojektowana w stonowanych odcieniach bieli, szarości i pasteli, w połączeniu akcentami postarzanego złota - inspirowanymi tożsamością marki i historią L'Oréal. Recepcja wykonana jest z białego marmuru i złotej siatki. Logo L'Oréal zawieszone na ścianie za ladą, podkreśla eleganckie wejście do biur. Łuki powtarzają się w różnych elementach biura i stanowią motyw przewodni, integrujący różne przestrzenie i funkcje biura.

Wygodne stanowiska pracy w przytulnym, nowoczesnym open space utrzymane zostały w jasnoszarej kolorystyce z miedzianymi akcentami i dodatkami. Biuro zostało zaprojektowane w taki sposób, aby nie przytłaczało pracowników podczas dnia pracy. Bardzo ważnym aspektem przy projektowaniu biura była akustyka. Lampy zaprojektowane specjalnie dla L'Oréal przez Plus Lighting zostały zawieszone nad połączonymi grupami biurek.

Sercem miejsca pracy jest wspólna przestrzeń - pracownicy mogą spotykać się ze sobą podczas nieformalnych spotkań przy centralnie umieszczonym stole wyspowym lub przy panoramicznych oknach wychodzących na taras. Zespół projektowy zadbał o społeczność L'Oréal, skupiając się na dobrym samopoczuciu ludzi, ich zwyczajach i potrzebach. We wnękach ściennych zintegrowano miękkie siedziska, idealne do szybkich spotkań lub krótkotrwałej pracy. Dźwiękoszczelne budki telefoniczne zapewniają prywatność podczas rozmów telefonicznych. Strefy rekreacji/współpracy zostały zaprojektowane z myślą o stworzeniu przyjaznej atmosfery i zwiększeniu efektywności pracowników. Każda z sal konferencyjnych nawiązuje do produktu L'Oréal poprzez formę wolnostojących brył z zaokrąglonymi narożnikami i łukowymi przeszkleniami.

Motywem przewodnim wnętrza biura L'Oréal są wspomniane łuki imitujące nowoczesne arkady, niezwykłe uosobienie elegancji i gracji. Przez tysiąclecia forma ta tworzyła praktyczną strukturę architektoniczną, niesamowity detal oraz tło dla paryskich pokazów mody ulicznej i rewolucji odzieżowych na przestrzeni epok. Nowa siedziba zawiera serię półokrągłych, eliptycznych i nieregularnych łuków, które uzupełniają projekt. Stanowią one również hołd dla francuskich korzeni marki, historii pierwszego paryskiego biura L'Oréal przy Rue Royale oraz elementów architektonicznych budynku Browarów Warszawskich. Industrialny charakter obiektu został podkreślony przez otwarte sufity, widoczne instalacje oraz szklane ściany o industrialnym wyglądzie w przestrzeni roboczej. Atmosferę podkreślają akcenty miedzi, mosiądzu, złotej siatki i zieleni. Rośliny tworzą naturalną, wizualną i dźwiękochłonną ścianę działową, jednocześnie zwiększając czystość i nawilżenie powietrza, co korzystnie wpływa na zdrowie i samopoczucie zespołu L'Oréal.